Domov Tečaji Joge Urnik/Cenik O Jogi Učitelj
Opis in vsebina tečaja hatha joge

Opis vadbe

Klasična vadba traja 90 minut, pričnemo jo z uvodnim pozdravom in kratkim sproščanjem. Na hatha jogi se izvajajo jogijski položaji (asane) in tehnike dihanja (pranayama). Učitelj z natančnimi in neposrednimi navodili, preko prikazovanja in sočasnega vodenja, popelje tečajnike v položaje in izven njih. Med vadbo po potrebi uporabljamo pripomočke, kot so kocke, trakovi, pene, stoli idr. Izvajajo se različne asane in pranayame, ki se, ob napredovanju, na vsaki novi vadbi dodajajo in dopolnjujejo. Tečajniki imajo na tak način gotovost konkretnega in varnega napredovanja v jogijskih tehnikah. Sami izberemo katere položaje želimo ali ne želimo izvajati. Med vadbo se vzpostavlja aktivna dvosmerna komunikacija med učiteljem in učenci, posebno takrat ko se pojavljajo vprašanja v zvezi s pravilnim dojemanjem položajev in specifik pri izvajanju, kar je zelo pomembno za varno in učinkovito vadbo.

Pripomočki

Znani indijski jogi B.K.S. Iyengar je izumil in uvedel pripomočke za jogijsko prakso. Pripomočki nam pomagajo pri razumevanju in izvajanju bolj zahtevnih položajev. Z njimi lahko lažje dosežemo pozitivne učinke položajev, ki jih sicer zaenkrat ne bi mogli še izvesti. Bolj izkušeni jogiji jih uporabljajo za večje udobje in kot pomoč pri zahtevnejših asanah. Namenjeni so tudi starejšim vaditeljem in osebam, ki okrevajo po poškodbah. Osnovni pripomočki so kocke, trakovi in odeje. Uporabljamo pa tudi palice, stole, podporne pene, bolster blazine in druge specifično izdelane jogijske pripomočke.

Kateri tečaj joge je primeren zame?

Mešana

Začetni

Nadaljevalna

Dinamična

Individualna

Senior 50+

Za koga je primerna vadba joge

Vadba je primerna za vsakogar, ne glede na starost in spol. Pri tem je pomembno izbrati pravilno skupino(individualno, začetna, za starejše), učitelja in stil joge. Tisti, ki imajo poškodbe ali posebna bolezenska stanja je dobro, da to povejo učitelju in se, po potrebi, pred vadbo posvetujejo tudi z zdravnikom. Vadba je nasploh priporočljiva za osebe, ki želijo vzpostaviti pravilno telesno držo, povečati gibljivost in vitalnost telesa. Prav tako je primerna za osebe, ki se soočajo s težavami kot so astma, epilepsija, obolenja srca, stres itd. Joga je univerzalna metoda in na človeka deluje celostno. Vsak ima svoj razlog, zaradi česar se je loteva, najsi bodi to “samadhi”, boljša koncentracija, umirjenost uma, duhovna pot, zdravo in vitalno telo, harmonija, nov stil življenja ali enostavno potreba po gibanju…

Nasveti in priporočila za vadbo joge

OPOZORILO!: za dolgoročno, varno in zdravo vadbo je pomembno upoštevati splošna načela naravnanosti: Ne-tekmovalnost, ne-naprezanje, ne-izvajanje pre-zahtevnih položajev (prilagajanje vadbe naši stopnji), upoštevanje specifičnih telesnih in psihičnih stanj (poškodbe, bolezni) in upoštevanje priporočil zdravnika! Joga, ki vodi v poškodbe ni joga!!!

▸ Kaj potrebujemo za vadbo:

Jogo izvajamo bosi. Obleka naj bo udobna, omogočati mora gibanje v vse smeri. Vaje izvajamo na podlogi (jogijski blazini ali armaflexu). Če nosimo očala, je priporočljivo imeti s seboj trdo embalažo oz. etui, kamor jih lahko odložimo med izvajanjem specifičnih vaj, pri katerih ni možno nositi očala. Odejo in druge pripomočke prinesemo po dogovoru z učiteljem.

▸ Bolezni in poškodbe ter druge psiho-fizične omejitve:

V primeru poškodb kosti, sklepov ali drugih kroničnih bolezni se je potrebno pred vadbo posvetovati z zdravnikom! V primeru manjših težav ali poškodb je treba učitelja o tem obvestiti in upoštevati njegova priporočila v zvezi s specifičnimi položaji. V času menstruacije ne izvajamo inverzij obrnjenih položajev, kot so npr. stoja na glavi in sveča. Inverzije ne izvajamo, oziroma izvajamo v omejeni obliki in trajanju tudi v primeru srčnih težav ali močno povišanega krvnega tlaka. Nosečnost je tudi specifično stanje pri katerem morajo biti položaji prilagojeni!

▸ Telefoni in druge elektronske naprave:

Pred pričetkom vadbe izklopimo telefone in druge naprave, oziroma jih nastavimo na tihi način. Če pričakujemo pomemben klic, imamo telefon, nastavljen na vibracijski način, pri sebi in odgovorimo tako, da izstopimo iz vadbenih prostorov, da ne motimo ostalih vaditeljev.

▸ Točnost in zamujanje:

Na vadbo prihajamo vsaj pet minut pred pričetkom vadbe, da se lahko v miru pripravimo in se sproščeno lotimo dela. Če "slučajno" zamudimo, počakamo, da se zaključi uvodna sprostitev, in šele nato vstopimo v prostor.

▸ Komunikacija med vadbo:

Zelo pomembno je, da povemo, če nam kaj ni jasno, če ne razumemo položaja oz. česa se moramo lotiti za izvedbo posameznega položaja ali dihalnih vajah. V primeru poškodb ali slabega počutja je treba učitelja obvestiti. Izrazimo lahko tudi želje, kritike in splošne komentarje, le da so ti vezani na vadbo joge.

▸ Splošna naravnanost med vadbo:

Tekmovalnost, hitenje in pretirano naprezanje pri jogi niso potrebni, zaželjeni in koristni pristopi. Ustvarjalna motiviranost, aktivno zavedanje, ki ga poglabljamo z zavestnim dihanjem med izvajanjem položajev, introspektivnost, radovednost in pozitivna naravnanost pa so elementi, ki nas vodijo na pot odkrivanja in poglabljanja mogočnih učinkov joge ter spoznavanja naših potencialov

Koristi in učinki redne vadbe

O koristnosti in učinkih joge je veliko napisanega. Vsako leto izhajajo nove znanstvene raziskave v potrditev koristi, ki jih ta metoda ima na človeka kot celoto. Spodaj je našteto nekaj pomembnejših:

▸ Gibčnost:

Z raztezanjem napetega, trdega telesa pridobimo gibčnost, ki nam doprinese nov obseg gibanja v mišicah in sklepih. Z redno vadbo s časom pridobimo gibčnost v ramenih, stegnih, hrbtenici…

▸ Moč:

Veliko jogijskih položajev zahteva aktiviranje mišic in podporo telesa na različne načine. Stoječe vaje, ravnotežja na nogah in rokah zahtevajo veliko moči. Z zelo širokim spektrom vaj krepimo, tonificiramo mišično strukturo v celotnem telesu.

▸ Boljše dihanje:

Večina nas diha zelo plitko in ne posveča veliko pozornosti dihanju. Z dihalnimi vajami (paranayamami) se osredotočamo na dihanje in na metode, ki izboljšujejo procese dihanja, kateri imajo tako fizičen kot psihične učinke saj direktno vplivajo na pomirjevanje-krepitev živčnega sistema.

▸ Preprečitev Bolečin:

Povečana gibljivost in moč pripomore preprečevanju bolečin kot so na primer bolečine v hrbtenici, ramenih, vratnem predelu itd. Sedenje za računalnikom ali v vozilih pri nepravilni drži ustvarja »trda« telesa, posledice pa so bolečine in druge težave…

▸ Umska umirjenost:

Izvajanje jogijskih asan je intenzivno fizično delo. Večina vaj zahteva močno koncentracijo. Joga je istočasno tudi uvajanje v meditacijske tehnike kot na primer opazovanje dihanja ter sproščanje in osvobajanje uma od nepotrebnih miselnih aktivnosti.

▸ Zmanjševanje stresa:

Jogijska vadba zahteva zbranost in koncentracijo. Postavlja nas v stanje da smo, živimo v trenutku (tu in zdaj). Torej misli ne zahajajo, obujajo pretekle trenutke tako kot ne prehitevajo in skušajo zahajati »fantazirati« o prihodnosti. Drži nas proč od tako malih in velikih težav, ki nam predstavljajo stresne situacije. Torej drži naše misli koncentrirane na edini realni trenutek: sedanji. To pa ima zelo močan učinek razbremenitve in sprostitve.

▸ Zavedanje telesa:

Z jogo se poveča, poglobi zavedanje lastnega telesa. Med vadbo delamo na zelo natančnih, subtilnih premikih in poravnavah. Z časom to pripomore na višji nivo udobja, ki vodi v boljšo držo in povečano samozavest.

▸ Razstupljanje:

Z raztezanjem mišic, sklepov in masiranjem različnih organov se optimizira prekrvavitev v različnih delih telesa. Izboljšuje se izločanje toksin in poveča pretok hranilnih snovi do najtežje dostopnih predelov. To močno vpliva na vitalnost ter upočasnitev procesa staranja.

▸ Itd.

Joga kot del našega duhovnega življenja

joga ni religija in je lahko prakticirana od praktikantov vsake religije. Ko delamo na zahtevnem položaju se učimo potrpljenja, odpuščanja, hvaležnosti ter drugih občutkov blagosti. Gradimo na zavedanju telesa, občutkov, sveta okoli nas in potreb drugih. Poglabljamo, krepimo povezave med umom, telesom in duhom.